Nu är det viktigare än någonsin att hålla i slantarna när ränta, matpriser, el och drivmedelskostnaderna rusar. Står du med ett läckande tak och ett sinande sparkonto kan det kännas omöjligt att fatta rätt beslut. Vet du hur stort rotavdrag för takläggare som gäller?

Frågan om du bör anlita en takläggare eller försöka utföra arbetet på egen hand är inte alldeles enkel att besvara. Det hela beror nämligen på hur pass akut läget är. När det handlar om tak har det visat sig att problemen har en tendens att växa ju längre du väntar. Har du drabbats av läckande tak inomhus eller ser mörka fläckar på väggar och tak måste du agera omedelbart. Eftersom taket i princip utgör husets skydd och sköld måste det hålla tätt till varje pris. Om ditt tak bara ser tråkigt ut eller är täckt av mossa kan du vänta tills det ekonomiska läget ser ljusare ut eller plocka fram takstegen och ta hand om alger och mossa på egen hand.

Proffsen vet bäst
Att proffsen vet bäst kan vara en dyrköpt läxa. Ett läckande tak är ingen lätt uppgift att ge sig på för en lekman. Har du väl öppnat upp taket för att ta en titt på problemet bör du se till att åtgärda det så fort som möjligt och på rätt sätt innan väder och vind ger dig ännu mer problem. Om du sköter takläggningen felaktigt kan du bygga in fler problem som kommer att kosta dig betydligt mer än det hade gjort att konsultera en kompetent takläggare från början.

Går det att spara pengar på takläggningen?
Det är en myt att du kan spara enorma summor på att lägga ditt tak själv. En takläggare har nämligen tillgång till grossistpriser som privatpersoner aldrig kommer i närheten av. Visst kan du fynda ett nytt tak på nätet, men då måste du lägga det själv. Ett återbrukat tak måste också noggrant undersökas innan du lägger det för att säkerställa att det är helt. Du kan spara pengar på takläggningen genom att jämföra offerter från olika takläggare och se till att välja det billigaste materialet. Du bör till exempel hellre satsa på prisvärda och billiga takpannor än bandtäckt tak som kostar en förmögenhet. I ekonomiska kristider måste du ibland fatta beslut när det gäller utseende eller estetik som du kanske aldrig hade funderat över om du hade obegränsat med pengar.

Om du bestämmer dig för att det bästa alternativet för dig och ditt tak är att anlita en takläggare kan du diskutera med takläggningsfirman hur du på bästa sätt kan få din budget att räcka till ett helt tak som skyddar ditt hus och står emot alla utmaningar som väder och vind bjuder på.